Шукати в цьому блозі

середу, 24 лютого 2016 р.

КОРОТКО ПРО ЮРИДИЧНУ ПРОЦЕДУРУ ВСТАНОВЛЕННЯ ЛІХТАРІВ НА СТОВПАХ (ВУЛИЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ)

Шановні жителі, чи знаєте Ви, яка юридична процедура встановлення ліхтарів на стовпах, які знаходяться біля кожного будинку? Чи може житель села самостійно встановити освітлювальну лампу? Чи потрібно підключати її до лічильника у будинку жителя села? Хто сплачує за електроенергію для вуличного освітлення: житель села, сільська рада чи РЕМ (районні електричні мережі)?

Згідно з Розпорядженням «Про заходи щодо поліпшення освітлення населених пунктів» від 20.10.2004 №761-р освітлення населених пунктів фінансується за рахунок місцевих бюджетів. Утримання вуличного освітлення та зовнішніх електромереж регулюється також Порядком проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів від 12.02. 2004 р. за № 189/8788.

Ініціатива щодо освітлення вулиць або доріг може виходити як від органів місцевого самоврядування, так і від громадян, які проживають у населеному пункті. Цілком логічно, що ініціатива повинна йти,  в першу чергу, від депутата округу - де потрібно встановити вуличні ліхнарі. Так, відповідно,  депутати округу формують пропозиції і на сесії вносять до їх Програми соціально-економічного розвитку та затверджують рішенням сесії Абазівської сільської ради.
Наступний крок: органи місцевого самоврядування спільно з відділом містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства розробляють проект освітлення, розглядають також фінансовий бік цього питання (час підготовки проекту і його вартість). Проект затверджується на сесії Абазівської сільської ради. Одночасно може вирішуватися питання балансової належності електромереж, опор, світильників та передачі безгосподарних об’єктів у комунальну власність територіальних громад.



Потім на конкурсній основі проводиться вибір компанії з утримання об’єктів електроосвітлення і укладається з нею договір. 
Експлуатація об’єктів електромереж регулюється Технічними правилами утримання об’єктів зовнішнього освітлення населених пунктів від 09.11.2007 №178. Отже, встановлення світлоточок, виявлення під час перевірок або за заявками громадян непрацюючих і пошкоджених ламп та їхня заміна, а також ліквідація пошкоджень, встановлення додаткових нових опор здійснюється за рахунок місцевого бюджету та обслуговується тією компанією, з якою укладено договір. Цією ж компанією регулюються графіки включення та виключення зовнішнього освітлення, які затверджують замовники робіт.
Житель села не може самостійно обслуговувати світлоточку, оскільки в нього немає професійної підготовки (досвід роботи, допуск до робіт з високою напругою), а також відповідного обладнання. Самостійні роботи є порушенням правил експлуатації та небезпечні для життя. Не допускається і забороняється самовільне встановлення вуличного освітлення.
Сільська рада здійснює сплату поточних рахунків за використану електроенергію(вуличне освітлення) Всі питання щодо вуличного освітлення вирішуються з обслуговуючою компанією за заявкою Абазівської сільської ради (письмовою або телефоном).



2 коментарі:

  1. Коли на Лавриках буде користь від ваших ліхтарів, висять там безтолку, скоро лампочки повикручують

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо за запитання.
    Вуличні ліхтарі належать нашій з Вами громаді, тобто нам з Вами. Зверніться до депутата вашого округу Хацько Тамари Василівни, чи безпосередньо у сільську раду і Ви отримаєте вичерпну відповідь стосовно етапу підключення вуличного освітлення безпосередньо у с. Лаврики. Дякуємо.

    ВідповістиВидалити