Шукати в цьому блозі

вівторок, 19 квітня 2016 р.

Про особливості здійснення прав власності мешканцями багатоквартирних будинків

До першого липня цього року мешканці багатоповерхівок повинні визначитися, хто буде керувати їхніми будинками. Якщо до цього часу жителі будинків не скористаються своїм правом вибору, то місцева влада сама зробить такий вибір і на свій розсуд обере управителя будинку чи виконавця. З 1 липня 2015 року набрав чинність Закон України «Про особливості здійснення прав власності мешканцями багатоквартирних будинків». Відтак стартувала реформа ринку житлово-комунальних послуг. Відповідно до прийнятого закону до 1 липня 2016 року мешканці багатоповерхівок повинні вирішити, хто буде керувати їхнім будинком.

При цьому на ОСББ світ клином не зійшовся: рішенням зборів співвласників всі або частину функцій управління будинком можна передати управителю з боку – керуючої компанії або підприємцю. Монополія жеків у цій сфері йде в минуле. Але якщо в якомусь будинку народ проявить звичайнe байдужість і за рік нічого не вирішить, керуючого їм призначить місцева влада, уповноважений представник якої і підписує договір на управління будинком від імені його співвласників. Ось це-то і викликає гарячі заперечення: “Так нам же дадуть невідомо кого! Та поза нашою волею! Він же нам тарифи підвищить! Він же нас ображати буде!”. Хоча, здавалося б – якщо вже вам дійсно важливо, хто і як буде керувати вашим будинком, то за цілий рік можна знайти можливість зібратися і прийняти відповідне рішення. Тим більше що договір підписується всього на один рік, і якщо мешканцям будинку його плоди припадуть до смаку, до кінця цього терміну вони зможуть прокинутися і щось змінити. Якщо ж за один місяць до закінчення річного строку жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, він вважається продовженим на черговий однорічний термін.Більше того: раніше навіть створення ОСББ не гарантувало, що колишній балансоутримувач мирно і добровільно віддасть будинок в руки нового об’єднання. Особливо досягли успіху на цій ниві деякі забудовники, нав’язують мешканцям новобудов свої управляючі компанії, а потім, всіма правдами і неправдами, саботували повернення будинку ОСББ.
Тепер же є чітка норма: колишньому балансоутримувачу або управителю будинку дається три місяці з моменту реєстрації ОСББ, щоб передати йому примірник документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнятий в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. Як розповідає Людмила Шанц, улюбленим фокусом балансоутримувачів було нарікання на те, що “документів немає”. Для таких кмітливих спеціально передбачено таке положення: у разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком, протягом півроку з дня державної реєстрації об’єднання відновлює її за свій рахунок.
Одне з побоювань експертів, пов’язаних з новим законом, – що навіть тепер народ віддасть перевагу тому, щоб нічого не робити і віддасть долю свого будинку в чужі руки. І для цього є підстави: мале число вже створених ОСББ – свого роду індикатор переважної пасивності населення. Різниця в житті звичайного жеківського будинку та ОСББ – рівно та, що буває між будь-якою справою у виконанні працюючого за мізерну зарплату бюджетника і кровно зацікавленого в результаті власника.

Немає коментарів:

Дописати коментар