Шукати в цьому блозі

середу, 6 квітня 2016 р.

Про чистоту на вулицях населених пунктів

Коли мова йде про чистоту хоч вдома, хоч на вулицях населених пунктів, завжди виникає дві точки зору. Або треба не смітити, або треба прибирати. Який з цих підходів більш актуальний сьогодні для Абазівської територіальної громади?

Абазівською сільською радаю вже зроблено першочергові кроки. Так розпочато вивезення сміття в населених пунктах. Слід зауважити, що головний алгоритм дії запропонований для населення наступний: зібрав побутове  сміття вдома - безкоштовно, у зазначений час, завантажив на транспорт. Звичайно, що це  досить просто, але  як показує досвід - не для усіх громадян. Для деяких, найкраще викинути сміття у лісосмугу, чи на узбіччя дороги -  знайти в собі підбадьорюючі слова, "що туди багато , хто викидає - мов я не один такий", та йдучи у справах "бачити його" кожного дня. Дехто, йдучи, вже просто смітить, навіть, не помічаючи урни, що стоїть поруч. Продовжувати можна досить довго. 
Ви не задумувались, що  в усіх цих подіях є певна закономірність? Ви коли- небуть чули про теорію розбитих вікон? 
Згідно з «Теорією розбитих вікон», сформульованою Джеймсом Уїлсоном і Джорджем Келлингом в 1982 році, якщо хтось розбив скло в будинку й ніхто не вставив нове, то незабаром жодного цілого вікна в цьому будинку не залишиться, а потім почнеться мародерство. (реальні приклади такого ви бачите проходячи повз  такого собі об'єкту, як Кулінарія (ресторан))
Іншими словами, явні ознаки безладдя й недотримання людьми прийнятих норм поводження провокують навколишніх теж забути про правила й поводитися по-свински. У результаті виникаючої ланцюгової реакції «пристойний» міський район може швидко перетворитися на клоаку, де людям страшно виходити на вулицю
«Теорію розбитих вікон» почали застосовувати на практиці спочатку в Нью-Йорку, а потім і в багатьох інших містах США, Європи, Південної Африки, Індонезії й в інших країнах. Ретельно стежачи за чистотою вулиць і змиваючи графіті зі стін, влада не тільки привчила громадян поводитися культурніше, але й досягла значного зниження злочинності в місті.




І кожен з нас, звичайно, повинен мати на увазі, що, кидаючи на газон банку з-під пива або недопалок, ми тим самим реально сприяємо росту злочинності й збільшенню загального нехлюйства.
Нагадуємо Вам про загальносільський суботник, що відбудеться 16 квітня 2016 року. Ми сподіваємось на Вашу активну участь та підтримку. Будемо вдячні всім громадянам, які вийдуть  разом зі своїми близькими, сусідами та колегами.


Немає коментарів:

Дописати коментар