Шукати в цьому блозі

четвер, 28 липня 2016 р.

Знищуйте амброзію!

Амброзія полинолиста – це не лише злісний бур’ян, але й дуже сильний алерген з тривалим періодом цвітіння. Квітковий пилок амброзії попадаючи на слизову оболонку носа або на кон'юнктиву очей спричинює сінну пропасницю, яка супроводжується підвищенням температури, набряком слизової оболонки, верхніх дихальних шляхів та очей. Для захворювання досить 40—50, а інколи навіть 3—5 зерен пилку. Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі підіймаючись з повітрям, переносяться вітром на велику відстань (майже на 50 км).


В червні почався інтенсивний ріст і розгалуження надземної частини, тому скошування в цей період буде сприяти ще більш інтенсивному кущенню. На початку липня рослина досягає значних розмірів 35 – 45 см заввишки. Цвітіння сильно розтягнуто з середини липня до жовтня; насіння дозріває в серпні – жовтні. Тривалість вегетаційного періоду залежить від часу появи сходів, чим пізніше з’явилися сходи тим скоріше проходить їх розвиток.


Найефективнішим комплексним засобом боротьби з бур’яном на території населеного пункту є об’єднання зусиль та знешкодження цієї небезпечної алергенної рослини з застосуванням механічних методів боротьби, а саме шляхом виполювання або скошування.
Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо перед початком цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішити декілька проблем – утворення алергенного пилку та утворення насіння. 
Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина липня – початок серпня.

Населення нашої громади не повинно бути байдужим до існуючої проблеми і докласти всіх зусиль для знищення такої небезпечної рослини навколо власних домоволодінь та земельних ділянок. Невиконання фітосанітарних заходів з карантину рослин тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу як на посадових осіб, так і на громадян згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення.

Немає коментарів:

Дописати коментар